Japonský startup ispace chce už v období roku 2021 vyslať na Mesiac experimentálnu polovodičovú (solid-state) batériu, ktorá by aj v extrémnych podmienkach umožňovala dodávku energie. V takomto akumulátore je tekutý elektrolyt, používaný dnes tradičných lithium-ionových batériách, nahradený pevným materiálom, ktorý umožňuje prechod iónov.

Japonský startup chce použiť na tieto účely keramický článok a na Mesiaci vykonať základné testy ohľadom funkčnosti. Teploty sa na prirodzenom satelite Zeme môžu pohybovať od 127 °C až do -173 °C.  Akumulátor s pevným článkom by teoreticky mohol fungovať aj pri takto extrémnych teplotách, čo je v súčasnosti hlavným nedostatkom a rizikom použitia lithium-kovových batérií vo vesmíre. Aj keď tie sa vo veľmi technicky pokročilej podobe používajú napríklad na Medzinárodnej vesmírnej stanici a poháňali aj rover Opportunity, ktorý s využitím solárnych panelov vydržal na Marse takmer 15 rokov.

Štandardné akumulátory sa pri vysokých teplotách môžu vznietiť a pri extrémnom chlade prestávajú fungovať. Batérie s pevným článkom zároveň môžu uchovať viac energie, ponúknuť kompaktnejšie rozmery a rýchlejšie nabíjanie. Najväčšou výzvou je zvýšiť počet nabíjacích cyklov a životnosť akumulátorov s pevným článkom. Niektorí vedci však upozorňujú, že od vyvinutia komečne dostupne batérie s pevným článkom môžeme byť vzdialení aj desaťročie. Ani japonský startup nemá ešte svoju experimentálnu verziu pripravenú.

Zdroj: The Verge

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú