Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Mysleli sme si, že v rámci zjednodušenia dopravy mestom, sme už videli všetko. Od elektrických bicyklov, longboardov, cez elektrické kolobežky, elektrické jednokolky a hoverboardy, až po rôzne bizarnosti, ktoré ani len nedokážeme pomenovať podľa kategórie (napríklad Segway Drift W1). Najnovší výrobok inžinierov jednej z Tokijských univerzít nám však dokazuje, ako veľmi sme sa mýlili. O téme informuje táto štúdia

V Japonsku vznikol jedinečný skúter, ktorý dostal skratkový názov POIMO (POrtable and Inflatable MObility). Jedinečnosť tohto rýdzo mestského elektrického dopravného prostriedku spočíva v tom, že je nafukovací. Celé jeho telo je vyrobené z nafukovacieho plastu, vďaka čomu samotný skúter váži len 5,5 kg. Jeho zhotovitelia pritom s vývojom ešte úplne neskončili a vyjadrili sa, že hmotnosť plánujú ešte o čosi znížiť.

Už tak ale ide o naozaj skvelú hodnotu, vďaka ktorej by si mohol nosiť POIMO pokojne napríklad vo svojom batohu. No a vopchať by si ho tam dokázal vďaka tomu, že batérie aj spolu s elektromotormi sú zabudované v kolesách.

Takýmto spôsobom sa podarilo japonským vedcom limitovať počet pevných častí na absolútne minimum. Azda jedinou nevýhodou môže byť to, že na nafúknutie skútra je potrebný kompresor.

Ten ho zhruba za minútu dokáže naplniť vzduchom na potrebný tlak 40-50 kPa, pri ktorom skúter drží požadovaný tvar a je možné si naň bezpečne sadnúť. Ťažko však odhadnúť bezpečnosť samotnej jazdy, keďže s ohľadom na to, že zatiaľ ide len o obyčajný prototyp, autori odmietli zverejniť detailnejšie technické špecifikácie.

Nepoznáme teda ani výkon, ani dojazd, ani kapacitu batérie a ani maximálnu rýchlosť, ktorou dokáže POIMO brázdiť ulice mesta. S veľkou pravdepodobnosťou však z neho žiadny pretekár nebude.

Autor: Patrik Tarics

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú