Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Britská automobilka Jaguar Land Rover zastaví vo svojich britských závodoch v novembri na jeden týždeň produkciu. Firma sa tak pridala k BMW a Toyote, ktoré rovnako v období po brexite pozastavia výrobu, aby zmiernili výpadky vo výrobe spôsobené predpokladaným odchodom krajiny z EÚ bez dohody.

Generálny riaditeľ uviedol, že firma musí urobiť potrebné kroky, vrátane odstavenia výroby v štyroch britských závodoch počas prvého novembrového týždňa. „Nemôžeme o tom iba uvažovať, musíme to urobiť,“ povedal novinárom pri príležitosti otvorenia nového vývojového centra v strednom Anglicku. Ako dodal, denne potrebujú 20 miliónov komponentov, ktoré musia byť zabezpečené načas.

Rozhodnutie firmy ovplyvní tri závody na výrobu áut, ktoré minulý rok spoločne vyrobili takmer tretinu z 1,5 milióna áut vyprodukovaných v Británii. Štvrtý je závod na výrobu motorov v meste Wolverhampton. Jaguar Land Rover tak oznámil rovnaký krok, aký už skôr zverejnila japonská Toyota.

Tá ešte v auguste uviedla, že 1. novembra, teda deň po očakávanom brexite, nebude vyrábať. Následne nemecká spoločnosť BMW informovala, že svoj závod v Oxforde odstaví 31. októbra a 1. novembra.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú