Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Jadrová elektráreň pri bulharskom meste Kozloduj opäť spustila jeden zo svojich dvoch reaktorov, ktorý odstavila v stredu pre poruchu generátora. Podľa agentúry AFP o tom vo štvrtok informoval prevádzkovateľ elektrárne, ktorá je jedinou tohto druhu v Bulharsku.

Odstavenie bolo spôsobené technickou poruchou konvenčného zariadenia na výrobu elektrickej energie, nie problémom s jadrovým reaktorom, spresnil v stredu podľa agentúry Reuters prevádzkovateľ elektrárne. Vo štvrtok prevádzkovateľ informoval, že po výmene chybného prvku, potrebnej kontrole a spustení reaktora sa teraz jeho výkon postupne zvyšuje.

K stredajšiemu incidentu došlo necelý mesiac po tom, ako bol tento reaktor odstavený na plánovanú údržbu a doplnenie paliva. Druhý reaktor elektrárne Kozloduj, takisto 1 000-megawattový blok 6, pracoval v čase odstávky prvého bloku na plný výkon.

Elektráreň Kozloduj sa nachádza pri rovnomennom meste na severozápade Bulharska na brehu rieky Dunaj a pokrýva približne tretinu spotreby elektrickej energie v Bulharsku.

V rokoch 2002 a 2006 boli odstavené štyri menšie reaktorové bloky 1 – 4. Bulharsko k tomu pristúpilo, aby splnilo podmienky členstva v Európskej únii. Momentálne má v prevádzke dva jadrové reaktory.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú