Keďže svet čelí globálnej energetickej kríze, jadrová energetika má potenciál zohrať významnú rolu v pomoci krajinám bezpečne prejsť k energetickým systémom, v ktorých budú dominovať obnoviteľné zdroje. Uviedla to Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) v novej správe, ktorú zverejnila na svojej internetovej stránke.

Jadrová energetika dokáže podľa agentúry zredukovať závislosť od dovozu fosílnych palív, znížiť emisie oxidu uhličitého a umožniť elektrárenským systémom integrovať väčší podiel solárnej a veternej energie. „V dnešnom kontexte globálnej energetickej krízy, prudko rastúcich cien fosílnych palív, problémov energetickej bezpečnosti a ambicióznych klimatických záväzkov som presvedčený, že jadrová energetika má unikátnu príležitosť na návrat,“ uviedol výkonný riaditeľ IEA Fatih Birol. „Avšak bude to závisieť od toho, či vlády zavedú robustné opatrenia na zaručenie bezpečnej a udržateľnej prevádzky jadrových elektrární v nadchádzajúcich rokoch a na mobilizáciu nevyhnutných investícií,“ dodal Birol.

Napríklad malé modulárne reaktory (SMR), ktoré sú vo všeobecnosti definované ako moderné reaktory s kapacitou do 300 megawattov, čiže do zhruba jednej tretiny tradičných jadrových elektrární, ešte nie sú komerčne životaschopné. Nižšie náklady, menšia veľkosť a zredukované riziká projektov v prípade SMR by mohli zlepšiť spoločenskú akceptovateľnosť a prilákať súkromné investície, dodala IEA v správe.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú