Jadrová energetika nespôsobuje viac škôd ľudskému zdraviu a životnému prostrediu ako ktorákoľvek technológia výroby energie, ktorá je považovaná za udržateľnú. Vyplýva to z hodnotenia Spoločného výskumného centra (JRC) Európskej komisie v rámci klasifikačného systému environmentálne udržateľných ekonomických aktivít, ktorý minulý týždeň získali médiá. Uviedlo to v pondelok na svojej internetovej stránke európske združenie jadrového priemyslu FORATOM.

„Ako ukazuje toto hodnotenie, existujú opatrenia na predchádzanie výskytu potenciálne škodlivých vplyvov,“ uviedol generálny riaditeľ organizácie FORATOM Yves Desbazeille. Organizácia konštatuje, že jadrová energetika zatiaľ nebola zaradená ani vyradená z klasifikačného systému environmentálne udržateľných ekonomických aktivít. Dôvodom je to, že bývalá Skupina technických expertov (TEG) odporučila, aby jadrovú energetiku zhodnotili odborníci s hĺbkovými znalosťami jadrového životného cyklu.

FORATOM dodáva, že jedným z dôležitých problémov podľa TEG je nakladanie s rádioaktívnym odpadom a to, že dlhodobé riešenie v súčasnosti neexistuje. FORATOM však zdôrazňuje, že JRC na tieto obavy odpovedá poukázaním, že „existuje široký vedecký a technický konsenzus, že ukladanie rádioaktívneho odpadu v hlbokých geologických formáciách je pri dnešných poznatkoch považované za primeraný a bezpečný prostriedok jeho izolácie od biosféry na veľmi dlhý čas“.

FORATOM preto teraz dúfa, že Európska komisia vezme toto vedecké hodnotenie do úvahy a ujasní, ako a kedy zahrnie jadrovú energetiku do klasifikačného systému environmentálne udržateľných ekonomických aktivít.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú