Francúzska prokuratúra sa zaoberá tvrdeniami, že predstavitelia francúzskej Tricastinskej jadrovej elektrárne vedome zamlčali poruchy starnúceho zariadenia. Informuje o tom agentúra AFP odvolavajúc sa na zdroj blízky vyšetrovaniu. Na tento problém poukázal technik Tricastinskej jadrovej elektrárne, nachádzajúcej sa na juhovýchode Francúzska.

Vlani v októbri tento zamestnanec, ktorého identita nebola zverejnená, polícii povedal, že svojho zamestnávateľa na poruchy elektrárne opakovane upozorňoval a napísal dokonca aj francúzskemu ministrovi životného prostredia.

Technik tvrdí, že v spomínanej atómovej elektrárni došlo v roku 2017 k nevysvetliteľnému nárazovému prúdu v jednej zo staníc reaktora a v roku 2018 boli zaplavené vnútorné priestory stanice. Tieto udalosti sa mu však francúzskej národnej bezpečnostnej agentúre ASN nepodarilo dokázať.

Marseillská prokuratúra v súčasnosti vyšetruje prevádzkovateľov Tricastinskej jadrovej elektrárne pre podvod a „ohrozovanie ľudských životov“, uviedol zdroj agentúry AFP. Podozriví sú tiež z poškodzovania životného prostredia únikom toxických látok, z marenia kontrol zo strany jadrových inšpektorov a zo zlého zaobchádzania so zamestnancom na pracovisku, keďže technik tvrdí, že bol po upozornení na dané problémy „odsunutý na vedľajšiu koľaj“.

Francúzsko získava približne 70 percent svojej elektriny z jadrovej energie. Táto krajina sa v súčasnosti snaží predĺžiť životnosť svojich starnúcich elektrárni, ktorých vek prekračuje 40 rokov.
Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo februári vyzval na „znovuzrodenie“ francúzskeho jadrového priemyslu výstavbou 14 moderných jadrových reaktorov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú