Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Izrael schválil inštaláciu semaforu s umelou inteligenciou. Funguje na báze kamier postavených pozdĺž cesty pred križovatkou, píše CTech.

Startup Intelligent Traffic Control(ITC) v spolupráci s Netivei Izrael (izraelská národná cestná spoločnosť) vyvinuli semafor s umelou inteligenciou, ktorý bude nainštalovaný v Izraeli. Narozdiel od štandardných smart semaforov, ktoré väčšinou používajú senzory na ceste, aby detekovali blížiace sa vozidlá a podľa nich menili svetlo, funguje tento systém na báze kamier. Tie sú nainštalované pozdĺž cesty smerujúcej ku križovatke a prenášajú dáta ako typ vozidla a jeho rýchlosť do riadiaceho centra ITC.

Tam sa pomocou analýzy týchto dát vypočíta očakávaná úroveň zaťaženia križovatky a podľa toho naplánuje prepínanie semaforu. Systém taktiež využíva aktuálne dáta z GPS a v budúcnosti bude vedieť rozpoznať autonómne vozidlá a urobiť im správne nastavenie jazdy cez križovatku pre maximálnu synchronizáciu, uvádza ITC. Semafor bude o pár týždňov nainštalovaný na rušnú križovatku v blízkosti izraelského letiska Ben Gurion a ak bude projekt úspešný, ITC je pripravené začať jeho predaj už koncom tohto roka.

Zdroj: CTech, ITC

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú