Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Írske zdravotníctvo sa stále snaží obnoviť svoje počítačové systémy a opäť začať poskytovať zdravotnú starostlivosť. Minulý piatok museli tamojšie zdravotné služby odstaviť IT systémy pre kybernetický útok.

Útok mal výrazný dopad na schopnosť poskytovať zdravotnú starostlivosť. Museli zrušiť tisícky vyšetrení, kontrol či operácií, vrátane onkologických zákrokov, keďže mnohí lekári nemajú prístup k informáciám o pacientoch. Premiér Micheál Martin to označil za „ohavný“ útok, ktorý sa zameral na pacientov a írsku verejnosť.

Systémy írskeho zdravotníctva hackeri zasiahli pomocou tzv. ransomvéru alebo vydieračského softvéru, ktorý blokuje počítačové systémy alebo šifruje dáta uložené v nich. Hackeri následne požadujú od obetí výkupné za obnovenie prístupu.

Podľa írskych predstaviteľov požaduje rusky hovoriaca ransomvérová skupina Conti výkupné 20 miliónov dolárov. Gang v pondelok pohrozil, že ak Írsko nevyplatí peniaze, čoskoro začne zverejňovať a predávať ukradnuté informácie. „Naša vláda nezaplatí žiadne peniaze. Nenecháme sa vydierať,“ povedala ministerka spravodlivosti Heather Humphreysová pre RTE.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú