Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Neuromorfné inžinierstvo je odvetvie, v ktorom sa vyvíjajú zložité siete, ktoré pracujú podobne ako ľudský mozog. V tomto odvetví sa skvelo darí aj spoločnosti Intel, ktorej sa nedávno podarilo spraviť obrovský pokrok.

Ako píše portál ArsTechnica, bavíme sa neuromorfnom systéme Pohoiki Beach, ktorý sa skladá zo 64 neurónových procesorov Loihi pod záštitou vývoja Intelu. Tento zložitý systém v sebe ukrýva až 8 miliónov umelých neurónov a jeho „inteligencia“ sa prirovnáva k akváriovej rybičke. Možno si teraz hovoríš, že to nie je žiadna sláva, no takýto neurónový systém dokáže byť oproti bežnému procesoru, ktorý napríklad riadi autonómné autá, zhruba 1 000-krát rýchlejší a 10 000-krát efektívnejší, informuje portál TheRobotReport.

Aj keď sú tieto procesory v určitých smeroch nesmierne výkonné a efektívne, bežný procesor v tvojom PC zrejeme nikdy nenahradia. Zatiaľ čo klasické procesory sú vynikajúce na úlohy, kde je zapotreby obrovský výpočtový výkon, neurónové procesory sa využívajú skôr v prípadoch, kde je potrebné sa rozhodovať. Vynikajú napríklad v hľadaní objektov na obrázkoch či riadení robotických protéz. Ich vývoj je preto nesmierne dôležitý a práve preto chce Intel už budúci rok priniesť Pohoiki Springs so 100 miliónmi neurónov.

Zdroj: ArsTechnica, TheRobotReport

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú