Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Viacero osôb, známych vo Francúzsku na sociálnych sieťach, informovalo o tom, že dostali „záhadnú“ ponuku šíriť negatívne správy o vakcíne proti koronavírusu od firmy Pfizer, za čo im bola sľúbená aj finančná odmena. V stredu o tom informovala britská stanica BBC.

Léo Grasset – známy francúzsky popularizátor vedy, ktorého kanál na Youtube má asi 1,17 milióna odberateľov – napísal na Twitteri, že mu agentúra, ktorá chcela zostať v anonymite, ponúkla na nakrútenie diskreditačného videa „kolosálny rozpočet“. O akú sumu by presne malo ísť, však nespresnil.

Ďalej uviedol, že profily údajných zamestnancov tejto agentúry na sociálnej sieti LinkedIn, ktoré sa mu podarilo nájsť, neskôr z webstránky zmizli. Ešte predtým si však – ako tvrdí – všimol, že všetci predtým pracovali v Rusku. Spoločnosť, ktorá o sebe uvádza, že má sídlo v Británii, mu tiež podľa jeho slov poskytla vymyslenú adresu.

Zobraziť celú galériu (1)
TASR/AP Photo/Michael Probst

Grasset tiež na internete zverejnil inštrukcie od uvedenej agentúry, na základe ktorých sa mal v prípade nakrútenia takéhoto videa vyhnúť slovám ako „reklama“, či ho označovať za „sponzorované“. V e-maile sa tiež písalo, že informácie má vo videu prezentovať ako svoj „nezávislý názor“.

Zároveň mal po prijatí ponuky rozšíriť medzi svojich odberateľov falošnú informáciu, že úmrtnosť spojená s vakcínou od Pfizeru je takmer trojnásobne vyššia v porovnaní s vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, približuje BBC.

Nemenovaný stážista vo francúzskej nemocnici, ktorý spravuje účet s názvom Et Ça Se Dit Médecin s viac ako 85.000 odberateľmi na Instagrame, pre televíznu stanicu BFMTV uviedol, že mu spomínaná firma ponúkla 2050 eur za zverejnenie 30-sekundového videopríspevku na svojom profile.

Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran podľa vlastných slov nemá nateraz informácie o tom, či ponuky prišli z Francúzska alebo zo zahraničia. Takáto kampaň je „zúfalá, nebezpečná, nezodpovedná a nefunguje,“ povedal pre televíznu stanicu BFMTV.

Ďalšie články:

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú