Veľkolepá rozlúčka Harrisona Forda s úlohou Indiana Jonesa nevyšla podľa predstáv a film takmer s istotou skončí v mnohomilónovej strate, informuje Variety. Indiana Jones a Nástroj osudu nedokázal do kín prilákať dostatok divákov a štúdio Disney so svojím posledným blockbusterom čelí veľkému problému.

Stál až 300 miliónov

Najnovší a zároveň tiež posledný film z obľúbenej dobrodružnej série za otvárací víkend celosvetovo zarobil iba 130 miliónov, čo je ďaleko za očakávaniami štúdia Disney. Výroba posledného Indieho mala stáť až 295 miliónov dolárov, v ktorých navyše nie sú zahrnuté ďalšie desiatky miliónov za marketing.

Disney tak s Indiana Jones a nástroj osudu musí počítať s perspektívou ďalšej obrej straty – vo februári v kinách pohorel tretí Ant-Man, aktuálne sa trápi aj najnovšia Pixarovka Elementy, ktorej sa s vysokým 200-miliónovým rozpočtom rovnako nepodarilo naplniť očakávania.

Indiana Jones
TMDB

Doplatil na viacero vecí

Za zlyhaním posledného dobrodružstva Indiana Jonesa podľa analytikov stojí viacero faktorov – jeho prijatie medzi kritikmi aj divákmi bolo rozporuplné a nehovorí sa o ňom ako o novinke, ktorú treba vidieť. Diváci už tiež môžu byť presýtení zo záplavy veľkých blockbusterov, ktoré sa do kina v posledných týždňoch dostali.

Za uplynulé krátke obdobie v kinách štartovali Rýchlo a zbesilo, Transformeri, Flash, Spider-Man: Cez paralelné svety, počas júla príde Mission: Impossible či Oppenheimer. Ide o najväčšiu záplavu blockbusterov za posledné roky, čo sa prejavuje aj na nutnosti divákov medzi filmami vyberať.

Perspektíva mnohomiliónovej straty pri Indiana Jones je pre Disney obzvlášť bolestivá, filmový gigant sa totiž nachádza vo veľkých finančných problémoch a šetrí, kde sa dá. Okrem iných opatrení spoločnosť prepúšťa alebo predáva vybraný obsah streamovacej služby Disney+ tretím stranám.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú