Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čínsky telekomunikačný koncern Huawei dokázal, aj napriek tlaku USA, v tomto roku zvýšiť tržby približne o 18 %. Tempo rastu tržieb sa však spomalilo, keď vlani stúpli o 19,5 %.

Zvýšenie tržieb na 850 miliárd CNY (takmer 109 miliárd eur) bolo „o niečo slabšie, než sme pôvodne predpokladali“, uviedol vo svojom novoročnom posolstve zamestnancom a zákazníkom koncernu jeho šéf Eric Xu.

Huawei je najväčší dodávateľ sieťového vybavenia na svete a druhý najväčší výrobca smartfónov. Koncern má za sebou ťažký rok. Spojené štáty ho totiž umiestnili na čiernu listinu a označili za možnú hrozbu pre národnú bezpečnosť. To spôsobilo, že koncern môže len v obmedzenej miere obchodovať s americkými firmami a nemá prístup k dôležitým technológiám, ako je napríklad operačný systém Google, Android.

 USA tlačia aj na ostatné štáty, aby sa pri budovaní sietí novej generácie (5G) nespoliehali na technológie Huaweiu. Xu očakáva, že koncern zostane na čiernej listine aj v roku 2020. „Bude to ťažký rok,“ uviedol Xu a dodal, že Huawei nedokáže rásť tak prudko ako v 1. polroku 2019. „Našou prioritou je prežitie.“

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú