Huawei začne výrobcom smartfónov účtovať licenčné poplatky za využívanie jeho patentovaných 5G technológií. Čínsky koncern to oznámil v utorok a prvýkrát predstavil svoje licenčný model.

Huawei sa snaží otvoriť nové zdroje tržieb. Časť jeho biznisu totiž výrazne poškodili sankcie USA. Koncern v utorok uviedol, že bude výrobcom smartfónov „účtovať rozumný percentuálny licenčný poplatok v pomere k predajnej ceny“, pričom strop na jeden telefón s 5G konektivitou bude 2,50 USD (2,10 eura). Tento licenčný poplatok je nižší v porovnaní s konkurentmi, ako je napríklad fínska Nokia.

Vyberania licenčných poplatkov na kľúčové mobilné technológie môže pomôcť Huaweiu vykompenzovať aspoň časť tržieb, ktoré stratil pre sankcie USA. Huawei sa v dôsledku obchodnej vojny medzi USA a Čínou a sankcií Washingtonu ocitol pod tlakom, keďže sťažil jeho prístup k zahraničným technológiám. Koncern preto zvýšil svoje snahy v oblasti výskumu a vývoja.

Do konca roka 2020 Huawei podľa vlastných vyjadrení vlastní viac než 100.000 aktívnych patentov. Jeho investície do výskumu a vývoja v roku 2019 dosiahli 131,7 miliardy CNY (17 miliárd eur).

Zverejním licenčného modelu pre svoje 5G technológie chcel predložiť Huwaei odvetviu transparentnejšiu štruktúru nákladov, uviedol šéf právneho oddelenia koncernu Sung Liou-pching. Dodal, že tento krok by mal firmám uľahčiť ich investičné rozhodnutia pre 5G a digitálnu transformáciu.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú