Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čínsky gigant je v problémoch, keď podľa najnovších správ údajne pomáhal s vývojom siete v Severnej Kórei, píše Android Authority.

Podľa novej správy od Washington Post sa Huawei podieľal na vývoji siete Koryolink, čo je veľmi obmedzená sieť v Severnej Kórei spustená v roku 2008. Keďže je veľmi pravdepodobné, že čínsky výrobca zapracoval do siete aj zariadenia od spoločností so sídlom v USA, môže to znamenať, že porušil medzinárodné vývozné zákony, nakoľko obchodovanie so Severokórejským režimom je zakázané na vysokej úrovni.

Podľa správy Huawei spolupracoval s čínskou spoločnosťou Panda International Information Technology na projektoch v Severnej Kórei najmenej osem rokov. Čínsky výrobca poskytol infraštruktúru a šifrovanie, zatiaľ čo Panda International poskytla softvér a prepravovala systémy od Huawei, píše Engadget.

Zobraziť celú galériu (1)
Napriek tomu že ide o 3G sieť, pre domácich používateľov neexistuje cez Koryolink prístup na internet, iba na vnútornú domácu sieť. / Zdroj: Flickr / hélène veilleux

Washington Post tvrdí, že dôkaz, ktorý spája čínskeho giganta so Severnou Kóreou, získal z troch samostatných zdrojov, ktoré chcú zostať kvôli bezpečnosti anonymné. Huawei vo vyhlásení uviedol, že v Severnej Kórei nemá žiadnu obchodnú prítomnosť, no jeho hovorca odmietol odpovedať na ďalšie otázky týkajúce sa obvinení.

Zdroj: Android Authority, Engadget, Washington Post

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú