Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čínsky výrobca telekomunikačných zariadení Huawei v piatok dôrazne odmietol stanovisko Európskej komisie, ktorá vo štvrtok vyhlásila, že Huawei a ďalšia čínska spoločnosť ZTE predstavujú pre Európsku úniu bezpečnostné riziko, a odporučila členským štátom nepoužívať ich služby, predovšetkým pri výstavbe mobilných sietí 5G. Informuje o tom TASR.

„Komisia sa domnieva, že Huawei a ZTE predstavujú podstatne vyššie riziko ako iní dodávatelia (siete) 5G,“ uvádza sa vo vyhlásení. Podľa komisára pre vnútorný trh Thierryho Brettona si EÚ nemôže dovoliť závislosť od takýchto technológií, ktoré by sa „mohli stať zbraňou“ proti jej záujmom.

Huawei však tvrdí, že toto vyhlásenie Komisie „nie je postavené na overenom, transparentnom, objektívnom a technicky správnom posúdení sietí 5G“ a exekutíva EÚ ho zverejnila bez vypočutia si stanoviska dotknutej strany. Firma upozorňuje, že v Bruseli otvorila Centrum transparentnosti kybernetickej bezpečnosti, ktoré je otvorené pre nezávislé testovanie jej produktov.

Spoločnosť sa tiež odvoláva na to, že na trhu Európskej únie by mala požívať ochranu jej zákonov a tiež medzinárodných záväzkov. Svoje označenie zo strany Komisie ako „vysokorizikového dodávateľa“, a to podľa nej bez právneho základu, považuje za krok proti pravidlám voľného trhu.

Bruselský magazín Politico pripomína, že firma Huawei vlani vo Švédsku podnikla právne kroky proti rozhodnutiu tamojšieho regulačného úradu pre telekomunikácie zakázať v krajine predaj zariadení od Huawei pre mobilné siete piatej generácie. Regulátor vtedy poukazoval na údajné riziká týchto zariadení, na ktoré upozornili švédske bezpečnostné zložky.

Spojené štáty takisto tvrdia, že zariadenia od Huawei by mohli slúžiť na špionážne aktivity čínskych tajných služieb. Firmu Huawei vylúčila zo svojho projektu budovania siete 5G aj Británia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú