Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americké firmy, ktoré chcú obchodovať s týmto čínskym gigantom, musia už niekoľko mesiacov žiadať o licencie. Tie však teraz boli pozastavené kvôli pozastaveniu nákupov poľnohospodárskych výrobkov Čínou, informuje Bloomberg. Biely dom odložil obnovenie licencií pre spoločnosti, ktoré obchodujú s Huawei a momentálne čaká na schválenie vyše 50 žiadostí.

Všetko sa začalo ešte pridaním spoločnosti Huawei na čiernu listinu Spojených štátov. Od tej doby potrebujú tamojšie americké firmy špeciálne povolenie na obchodovanie, ktoré však teraz mnohé z nich nedostali. Čína totiž nenakupuje poľnohospodárske produkty z USA, čo viedlo Biely dom k tomuto razantnému rozhodnutiu. Napätie medzi týmito krajinami sa tak teraz ešte viac stupňuje.

Obchodná vojna medzi USA a Čínou má pritom dopad aj na veľké americké spoločnosti, ktorých akcie klesli už krátko po obmedzení obchodovania s Huawei. Čína sa však rozhodla prestať s nákupom poľnohospodárskych produktov zo Spojených štátov po tom, čo Donald Trump ohlásil zavedenie ešte vyššieho cla vo výške 300 miliárd dolárov, ktoré bude platné od 1. septembra. Čínska mena z týchto dôvodov klesla na najnižšiu hodnotu voči doláru od roku 2008, informuje CNBC.

Zdroj: Bloomberg, CNBC

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú