Fotografie, ktoré sa v apríli 2021 šírili na Facebooku, zdieľali okrem viac ako 6000 Slovákov aj viaceré ruské médiá. Na fotografiách z nitrianskej vlakovej stanice sú zachytené obrnené transportéry 12. mechanizovaného práporu Ozbrojených síl (OS) Slovenskej republiky smerujúce na pravidelné a viac ako rok plánované cvičenie v Centre výcviku Lešť.

Presun techniky teda nijako nesúvisel so zvýšeným napätím v rusko-ukrajinských vzťahoch, ako tvrdili zavádzajúce facebookové príspevky. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP. Ministerstvo obrany SR informovalo o plánovanom železničnom presune techniky OS SR od 12. do 18. apríla na trase Nitra – Sása-Pliešovce ešte 9. apríla 2021.

Podľa zistení AFP patrí technika OS SR a nejde o žiadne zahraničné vojenské vozidlá. Ide o bojové vozidlá pechoty BVP-2, obrnené transportéry OT-90 a mobilné protilietadlové systémy 2K12 Kub. Technika patrí do výzbroje 12. mechanizovaného práporu Nitra a nitrianskej Protilietadlovej raketovej brigády.

MO SR pre AFP potvrdilo, že v danom období dochádzalo k presunom techniky zo železničnej stanice v Nitre do stanice Sása-Pliešovce, odkiaľ sa táto technika presúvala do priestorov Centra výcviku Lešť. To sa však nenachádza na východe Slovenska, ale medzi Zvolenom a Lučencom. Účelom presunu bolo dlhodobo plánované preverenie spôsobilostí protivzdušnej obrany OS SR práve v Lešti.

Sústredená príprava Protilietadlovej raketovej brigády Vzdušných síl SR v Centre výcviku Lešť bola plánovaná viac než rok, a preto nemôže byť v žiadnom prípade považovaná za reakciu na aktuálnu bezpečnostnú situáciu na východe Ukrajiny,“ uviedlo MO SR pre AFP.

Pri dohľadávaní zdroja zavádzajúcich tvrdení AFP zistila, že vopred ohlásený presun slovenskej vojenskej techniky v rámci slovenského územia vzbudil pozornosť aj v ruských médiách. O presune informoval na sociálnej sieti Telegram ruský novinár Alexandr Koc, reportér denníka Komsomoľskaja pravda.

Ten v príspevku, ktorý zverejnil len pár hodín po slovenských facebookových príspevkoch, napísal: „Kto to máte najbližšie, poproste CNN, Sky News alebo ARD, nech sa spýtajú Slovákov, prečo prepravujú vojenskú techniku smerom na východ po železnici.“ Jeho príspevok prebrali viaceré ruskojazyčné médiá ako rusdialog.ru a tsargrad.tv, alebo stránky liganews.net či ua-reporter.com.

Koc je vedený v databáze Putin’s List ako „propagandista“ a „hybridný novinár“. Databáza spadá pod Free Russia Forum, platformu založenú bývalým šachistom Garrim Kasparovom a opozičným politikom Ivanom Ťutrinom.

Ukrajinská fact-checkerská organizácia StopFake.org, ktorá je rovanko ako AFP signatárom International Fact-checking Network, o Kocovi písala ešte v roku 2017, keď šíril dezinformácie o propagandistických letákoch, ktoré mali ukrajinské letecké jednotky zhadzovať v Donbase.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú