Globálna internetová platforma Twitch, ktorá slúži na živé vysielanie (streaming) videohier, sa stala terčom masívneho hackerského útoku, informovalo TASR. Anonymní hackeri zverejnili celý zdrojový kód platformy.

„Môžeme potvrdiť, že došlo k útoku. Naše tímy pracujú na súrnom pochopení jeho rozsahu. Ďalšie informácie poskytneme hneď, ako budú k dispozícii,“ napísala platforma Twitch na sociálnej sieti Twitter.

Aj slovenskí streameri

Na fóre 4chan sa objavil obrovský 125 GB torrent s citlivými dátami, informuje ArsTechnica. Ten obsahuje zdrojový kód služby a jej mobilných aplikácií, ale aj údaje o „výplatách“ streamerom od roku 2019.

Verejnosť, ktorá nepozná fungovanie služby, šokovali obrovské sumy, ktoré Twitch tvorcom v podobe podielu za predplatné (subscription) vyplácal.

Ako uvádza napr. tweet vyššie, Kanaďan xQc si napríklad len za 30-dní v septemberi prišiel na vyše 750-tisíc dolárov, ostatné známe osobnosti zarábajú desiatky až stovky tisíc dolárov a CriticalRole napr. od Augusta 2019 doteraz dostal až 9,6 milióna dolárov.

Ide pritom len o časť zárobkov, ktorú streameri dostávajú priamo od Twitchu. Okrem toho však môžu cez Paypal alebo iné služby zinkasovať aj tzv. donate, ktoré idú len im a prevádzkovateľovi platobnej brány. Zabúdať netreba ani na spolupráce.

Aj Slováci a Češi

Portál Czechcrunch v zozname našiel aj streamera známeho ako Agraelus, ktorý je podľa nich v prvej svetovej dvestovke. Od roku 2019 mal zarobiť presne 633 489 dolárov, čo podľa webu aj potvrdil na svojom poslednom streame. Dane z tejto však pravdepodobne pristáli pristáli aj v českej štátnej pokladnici.

Twitter používateľ s nickom CyberSt0rm v zozname našiel aj najznámejšieho Slováka a jeho kanál resttpowered, ktorý údajne zarobil 265 741 dolárov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú