Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spoločnosť Google plánuje vybudovať nový podmorský kábel, ktorý spojí Spojené štáty americké s Veľkou Britániou a Španielskom. Projekt by mal byť hotový do roku 2022. Podľa Googlu sú podvodné káble kľúčové pre globálnu komunikáciu, pričom nesú 98 % všetkých svetových dát.

Nový kábel dostal názov Grace Hopper podľa zosnulej americkej počítačovej vedkyne Grace Hopperovej a bude viesť do britského mesta Bude v Cornwalle a španielskeho mesta Bilbao. Bude to štvrtý súkromný podmorský kábel spoločnosti Google.

Jayne Stowell, ktorá dohliada na budovanie podmorského káblového spojenia Googlu, pre BBC povedala, že potrebujú internetové pripojenie, na ktoré sa môžu spoľahnúť. „Nestačí mať jeden kábel, pretože po ceste sa sem-tam môže niečo pokaziť. A ak je dlhá osemtisíc metrov, chvíľu to trvá, kým chybu opravia,“ dodala.

Káble musia odolávať zemetraseniam či silným prúdom a ich životnosť je približne 25 rokov. Stowell však povedala, že už potrebujú „novšie, lepšie a sofistikovanejšie technológie“.

Analytik John Delaney zo spoločnosti IDC vyhlásil, že Google si budovaním vlastných káblov môže určiť trasu, ktorá mu najviac vyhovuje a nemusí platiť tretím stranám za používanie ich infraštruktúry. Prvý transatlantický kábel z roku 1858 zabezpečil telegrafické spojenie medzi USA a Írskom.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú