Inteligentní asistenti za posledné roky zaznamenali aj na našom území enormný nárast záujmu. Máloktorého používateľa však zaujíma miera, v akej nás zariadenia sprostredkúvajúce komunikáciu s Google Asistentom, Siri alebo ďalšími AI poháňanými asistentami odpočúvajú.

Nie je tajomstvom, že softvéroví giganti ako Microsoft, Google alebo Apple zbierajú o svojich konzumentoch osobné údaje. Otázku kedy, ako často a v akej miere nás odpočúva napríklad Google, vyzdvihlo médium IndiaToday ešte minulý týždeň, kedy jeden zo zástupcov Googlu priznal, že ich asistent neustále odpočúva používateľov.

NEPREHLIADNI
iPhone 13 zrejme neuvidíme. Apple tento rok staví na inú taktiku

Zároveň dodal, že zamestnanci majú tendenciu odpočúvať príkazy, nasledované po aktivovaní asistenta hláškou „Hey Google“. To okamžite dvihlo otázku ohľadom toho, čo všetko Google o nás vie a ako často inteligentní asistenti zbierajú osobné dáta.

Spoločnosť uviedla veci na pravú mieru

Portál Android Autority teda obratom kontaktoval Google dopytujúc sa, čo je na tomto tvrdení pravda. Spoločnosť po krátkom zaváhaní reagovala späť, pričom zdieľaním bezpečnostnej smernice sama priznala, že svojich zákazníkov odpočúva aj v pohotovostnom režime.

„Google Asistent je navrhnutý tak, aby čakal v pohotovostnom režime až do momentu, kým sa neaktivuje napríklad výrazom „Hey Google“. V pohotovostnom režime však asistent neodosiela nič, čo hovoríme ani Googlu a ani nikomu inému“, objasňuje dokumentácia.

google asistent
Google

Google zároveň dodáva, že asistent v pohotovostnom móde čaká, kedy bude aktivovaný. V praxi to teda znamená, že zariadenie je neustále v strehu a odpočúva všetko naokolo. Nahráva a prípadne aj odosiela dáta ale až v momente, keď vyslovíš aktivačnú frázu.

Zdroje: Android Authority, IndiaToday

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú