Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Z Obchodu Play zmizlo 85 aplikácií. Google ich odstránil na základe hlásenia expertov, ktoré popisovalo nepríjemný adware. Ten vyhadzoval ťažko zrušiteľné reklamy na celú obrazovku.

 Ako informuje portál Engadget, Obchod Play je ľahší o 85 aplikácií. Tie boli Googlom odstránené na základe hlásenia výskumníkov zaoberajúcich sa bezpečnosťou zo spoločnosti Trend Micro. Spomínané aplikácie obsahovali nepríjemný adware označený ako AndroidOS_Hidenad.HRXH a postihoval rôzne aplikácie na úpravu fotiek či hry. Tie boli vytvorené tak, aby po nainštalovaní mali prístup k základným funkciám smartfónu a dokázali detegovať, kedy bol smartfón odomknutý.

Zobraziť celú galériu (1)
Screenshot niektorých z aplikácií, ktoré spoločnosť Trend Micro označila za obsahujúce nepríjemný adware. Zdroj: blog.trendmicro.com

Po odomknutí tak spúšťali reklamy na celú obrazovku, ktoré boli dlhé aj 5 minút a bolo obťažné ich preskočiť. Aplikácie tiež vytvárali namiesto klasických ikon na základných obrazovkách skratky a zástupcov, takže aj keď ich používateľ odstránil z obrazovky, boli v systéme naďalej funkčné.

Zoznam poškodených aplikácií, ktoré obsahujú adware

Podľa výskumníkov adware postihol smartfóny so staršími verziami Androidu, nakoľko od verzie 8 musí používateľ sám potvrdiť povolenie pre vytváranie skratiek a zástupcov na obrazovke.

Zdroj: Engadget

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú