Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Mapy Google sú pre drvivú väčšinu používateľom nástrojom pre navigáciu počas jazdy, no ponúkajú aj celý rad iných funkcií, vďaka ktorým si používateľ dokáže pozrieť napríklad satelitné snímky.

Spoločnosť pri vytváraní snímok v mapách ale neraz zachytí aj to, čo by sa na fotkách objaviť nemalo. Dokonalým príkladom je najnovšie americký strategický bombardér B-2 Spirit, ktorý sa znenazdajky ocitol na zábere Google Máp, informuje Interesting Engineering.

Bombardér B-2 bol vyvinutý so špeciálnou „stealth“ technológiou a konštrukciou z uhlíkových kompozitov, vďaka čomu sa stáva takmer neviditeľný aj pre vojenské radary. Od svojho povrchu totiž odráža len minimum radarových alebo optických signálov, kvôli čomu je ho veľmi náročné zachytiť počas letu.

u/Hippowned/reddit

To však nebol problém pre satelit, ktorý vytváral fotografické snímky povrchu pre Mapy Google a bombardér B-2 – prísne strážená pýcha americkej armády, sa na nich ocitol.

Celkovo má pritom existovať len 21 takýchto lietadiel a preto je zachytenie jedného z nich za letu bežným satelitom nanajvýš prekvapivé a náhodné. Bombardér bol zachytený zhruba 40 km od vojenskej leteckej základne v Missouri.

Vytvorená snímka zachytáva bombardér rozmazane, kvôli čomu sa môže zdať, že dosahoval ohromnú rýchlosť. B-2 je schopný letieť rýchlosťou až 915 km/h. Podľa portálu TechRadar je vytvorený záber vznikol „rozmazaný“ kvôli spôsobu, akým satelit vytváral pre Google snímky povrchu zeme.

Využíval totiž meranie rôznych vlnových dĺžok svetla, ktoré potom skombinoval do výslednej fotografie. Kvôli rýchlosti bombardéra tak v mierne odlišnom čase satelit zachytil červenú, modrú a zelenú vlnovú dĺžku, z čoho vznikla vyššie priložená snímka. Podobne vytvára aj napríklad aj fotografie lietadiel počas letu.

Zdroj: Interesting Engineering, TechRadar 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú