Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Federálna obchodná komisia (FTC) v USA podala žalobu pre zablokovanie najväčšieho obchodu, v ktorom má Nvidia prevziať spoločnosť Arm od SoftBank. Akvizícia za zhruba 40 miliárd dolárov je ohrozená kvôli podozreniam z porušenia protimonopolných zákonov. Táto dohoda pritom čelila kritike zo strany regulátorov už od svojho vzniku v minulom roku, informuje CNBC.

Akvizíciu Arm oznámila Nvidia ešte vlani v septembri, kedy sa po týždňoch špekulácii potvrdilo, že spoločnosť má záujem prevziať výrobcu čipov, ktoré sú využívané v miliardách zariadení od Microsoftu, Apple a ďalších výrobcov elektroniky. Líder v segmente grafických kariet však teraz narazil na prekážku.

FTC sa totiž domnieva, že spojenie týchto dvoch gigantov by spôsobilo potlačenie konkurenčných technológií novej generácie, a teda, že by vznikol obrovský monopol na trhu. Blokovanie akvizície prišlo aj po tom, ako sa proti dohode Nvidie a SoftBank ohradili konkurenti ako Microsoft, Qualcomm a Google.

Podľa FTC závisia budúce technológie od dnešnej konkurencieschopnosti firiem a pri vzniku takéhoto konglomerátu spojením Nvidie a Arm by mohlo dôjsť k vážnemu narušeniu „váhy“ na trhu. Získaním čipov, ktoré Arm vyrába, by mohla Nvidia získať neférovú výhodu a zároveň by mohla mať prístup aj k citlivým informáciám, ako sú napríklad licencie spoločností, ktoré už využívajú v zariadeniach Arm čipy.

Nvidia však prisľúbila, že aj po akvizícii by zachovala funkčný model otvorených licencii, ktorými by naďalej umožnila využívať polovodiče na základe licencií iným spoločnostiam aj z konkurenčného prostredia, informuje The Verge. Spoločnosť sa teraz bude naďalej snažiť presvedčiť FTC, že táto akvizícia neohrozí konkurenčné prostredie a pomôže trhu.

Zdroj: The Verge, CNBC

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú