Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Fórum cestovného ruchu okrem pomalého kompenzačného mechanizmu kritizuje aj plánované zavedenie zelených pasov pre cestujúcich, ktoré Európska únia finálne ukázala len minulý týždeň. Ako uviedla pre agentúru SITA Zuzana Ballaschová, predsedníčka fóra, tieto plány sú v rozpore so stanoviskom výboru Svetovej zdravotníckej organizácie z 15. januára 2021.

Výbor pre reguláciu zdravotných predpisov odporučil, aby krajiny nevyžadovali od prichádzajúcich cestujúcich dôkaz o zaočkovaní, lebo vplyv očkovania na zníženie prenosu infekcie nie je známy. Aj pre obavy, že nové varianty koronavírusu môžu znížiť účinnosť vakcín, nie je možné rozlične zaobchádzať so zaočkovanými a nezaočkovanými.

Je to aj v rozpore s rezolúciu Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, ktorá kladie dôraz na dobrovoľnosť očkovania a vyzýva štáty, aby chránili občanov pred diskrimináciou tých, ktorí nebudú očkovaní z dôvodu možných zdravotných rizík alebo z vlastnej vôle.

Ako podotkla Zuzana Ballaschová, jedným zo základných princípov, ktoré má ukotvené Fórum cestovného ruchu aj vo svojich stanovách, je sloboda v cestovaní. „Samozrejme, s rešpektom ku všetkým krátkodobým nevyhnutným opatreniam na zachovanie bezpečnosti krajiny a jej obyvateľov.

Nie je však prijateľné, aby sme sa preukazmi, doložkami, rôznymi vyhláškami a ich výnimkami vrátili dlhodobo do doby pred rok 1989, a to obzvlášť nie v európskom priestore,“ dodala šéfka fóra s tým, že mnohé cestovné kancelárie by však uvítali akékoľvek opatrenie, ktoré by zjednodušilo a sprehľadnilo cestovanie medzi krajinami už len preto, aby sa čím skôr mohli vrátiť k práci, a to k organizácii a predaju zájazdov. „Sloboda v cestovaní ako základný dlhodobý princíp cestovania a sloboda pohybu ako základné ľudské právo musí však zostať zachované,“ zdôraznila Ballaschová.

Pokiaľ si už klienti podľa fóra objednali zájazd, alebo spojenú cestovnú službu, cestovné kancelárie sa môžu s nimi dohodnúť do augusta 2021 na náhradnom, alebo odloženom zájazde. Kritická skupina si môže podľa zákona nárokovať na vrátenie peňazí, pokiaľ sa cestovná kancelária s klientom nedohodne inak, a to v priebehu septembra 2021.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú