Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Na globálnej úrovni ide o prvý pokus obmedziť tento rýchlo sa rozvíjajúci sektor. Globálna organizácia FATF vyzýva svoje členské krajiny, aby sprísnili dohľad nad burzami kryptomien s cieľom zabrániť ich použitiu na pranie špinavých peňazí. Tento krok odzrkadľuje rastúce obavy medzinárodných policajných agentúr, že kryptomeny sa používajú na tento účel.

Krajiny budú povinné registrovať a kontrolovať spoločnosti z tejto oblasti, okrem iného aj burzy, ktoré budú musieť podrobne kontrolovať svojich klientov a ohlasovať podozrivé transakcie. Riaditeľ finančného spravodajstva v európskej policajnej organizácii Europol Simon Riondet pre agentúru Reuters uviedol, že zaznamenali zvýšené používanie kryptomien na prepieranie peňazí z trestnej činnosti.

Cez týždeň aj sociálna sieť Facebook vyvolala vlnu kritiky regulačných a legislatívnych orgánov, keď predstavila plány na vydanie kryptomeny s názvom libra. Šéfovia troch centrálnych bánk okamžite vyhlásili, že budú libru kontrolovať, aby nedošlo k ohrozeniu finančného systému alebo k praniu špinavých peňazí. FATF tak podniká prvý pokus o vytvorenie globálnych pravidiel pri regulácii kryptomenového trhu v hodnote 300 miliárd USD (265,11 miliardy eur), ktoré by nahradili rôznorodé pravidlá v jednotlivých krajinách.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú