Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Facebook v Thajsku zablokoval prístup do skupiny zameranej na diskusiu o monarchii po tom, ako thajská vláda pohrozila právnymi krokmi. Spoločnosť pre BBC uviedla, že takisto pripravuje právne kroky v reakcii na tlak z Bangkoku. V Thajsku sa konajú protesty proti vláde, ktoré volajú po reforme monarchie. Kritika monarchie je však v krajine nezákonná.

Prístup do skupiny zablokovali na území Thajska v pondelok večer. Z iných krajín je prístup do skupiny, ktorá má viac ako milión členov, otvorený. Jej administrátor Pavin Chachavalpongpun vyhlásil, že „ponúka priestor na serióznu diskusiu o monarchii a umožňuje

Thajčanom slobodne vyjadriť svoje názory o monarchii, od politickej intervencie až po jej väzby s armádou pri upevňovaní kráľovskej moci“. Facebook potvrdil, že „bol prinútený zablokovať prístup k obsahu, ktorý thajská vláda považuje za nezákonný“.

Chachavalpongpun žije v japonskom exile a v pondelok večer vytvoril novú skupinu, ktorá cez noc prilákala viac ako 400-tisíc členov. Zablokovanie prístupu kritizovali aj ľudskoprávne skupiny. „Nepomýľte sa. To Thajsko tu porušuje zákon. Medzinárodné právo chráni slobodu prejavu,“ povedal John Sifton z Human Rights Watch.

Správca skupiny pre BBC ďalej objasnil, že niektorí jej členovia by chceli zachovať monarchiu, no väčšina diskutujúcich žiada okamžitú reformu.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú