Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Facebook v spolupráci s telekomunikačnými spoločnosťami vybuduje podmorské káblové internetové pripojenie pre 16 afrických krajín s celkovou dĺžkou 37-tisíc kilometrov, čo je takmer obvod Zeme. Gigant sa tak rozhodol v rámci úsilia poskytnúť svoje služby pre čo najviac mladých Afričanov.

Projekt by mali začať využívať v roku 2024 a poskytne trikrát väčšiu kapacitu ako všetky doterajšie podmorské káblové spojenia v Afrike. Podľa vyjadrenia Facebooku novinka uspokojí rastúci kapacitný dopyt na Blízkom východe a podporí 4G a 5G siete a širokopásmový prístup pre stovky miliónov ľudí. Cena projektu 2Africa zatiaľ nie je známa, no podľa Bloombergu je to takmer miliarda dolárov (v prepočte 926 miliónov eur).

Kábel z dielne Alcatel Submarine Networks povedú okolo celého kontinentu, po dne Atlantického a Indického oceánu a tiež Stredozemného a Červeného mora. Zakopú ho hlbšie ako predchádzajúce systémy, a to pre zabezpečenie väčšej ochrany proti externému poškodeniu, ktoré môžu spôsobiť napríklad aj kotvy lodí. Káble z optických vlákien budú mať dvojnásobne väčšiu kapacitu ako tie staršie. Okrem menovaných na projekte spolupracujú aj MTN Group z Johannesburgu, Telecom Egypt, Vodafone a Orange SA.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú