Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Sociálne siete Facebook a Twitter včera riešili nepríjemnú situáciu, ktorej výsledkom bolo odstránenie či zablokovanie hneď viacerých účtov. Hlavným dôvodom je podľa nich spojenie účtov s tajnou kampaňou Číny, ktorá mala podkopať legitimitu prebiehajúcich protestov v Hongkongu, informuje CNN.

Twitter uviedol, že odstránil už viac než 936 účtov, ktoré svoj pôvod mali v Číne. Po tomto vzore sa k odstraňovaniu či blokovaniu podozrivých účtov pridal aj Facebook. Ten podľa BBC odstránil doposiaľ 7 stránok, 3 skupiny a 5 účtov. Napriek viacerým utajeným identitám sa podľa šéfa politiky kybernetickej bezpečnosti na Facebooku podarilo zistiť, že jednotlivé účty boli prepojené s čínskou vládou.

Ich hlavným cieľom bolo nielen podpokať legitimitu prostestov, ale aj šíriť dezinformácie o zhromaždení. Protesty, ktoré prebiehajú už od júna sú spojené napríklad s prijatím zákona, ktorý by umožnil vydávať obyvateľov do pevninskej Číny. Viacerí používatelia však na založenie Twitter účtu museli použiť VPN, nakoľko je sociálna sieť v krajine zakázaná.

Zdroj: CNN, BBC

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú