Experti OSN vo štvrtok potvrdili, že v Antarktíde bol vlani zaznamenaný nový teplotný rekord 18,3 stupňa Celzia. Informovala o tom agentúra AFP.

Rekordnú teplotu namerali napoludnie 6. februára 2020 na argentínskej polárnej stanici Esperanza, ktorá sa nachádza na Antarktickom polostrove. Ide o najsevernejšie situovanú stanicu v pevninskej Antarktíde.

Teplotný rekord vo štvrtok oficiálne – po ukončení procesu overovania – potvrdila Svetová meteorologická organizácia (WMO), ktorá patrí medzi inštitúcie OSN.

„Potvrdenie tohto teplotného rekordu má veľký význam, pretože nám pomáha vytvárať si obraz o počasí a klíme v jednej z najvzdialenejších končín Zeme,“ uviedol generálny tajomník WMO Petteri Taalas.

Upozornil, že Antarktický polostrov patrí medzi najrýchlejšie sa otepľujúce oblasti našej planéty. Teplota tam za uplynulé polstoročie stúpla o skoro tri stupne Celzia. Nový teplotný rekord je podľa Taalasa konzistentný s ďalšími pozorovaniami postupu klimatickej zmeny v danej oblasti.

WMO však odmietla potvrdiť ešte vyššiu teplotu 20,75 stupňa, ktorú mala namerať 9. februára 2020 brazílska automatická stanica na ostrove Seymour ležiacom pri severnom pobreží Antarktického polostrova.

Predchádzajúci teplotný rekord, oficiálne potvrdený WMO, bol 17,5 stupňa. Túto hodnotu namerali v marci 2015 taktiež na argentínskej základni Esperanza.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú