Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Procesor je často označovaný ako mozog zariadenia, a preto je logické, že hackeri sa chcú zameriavať aj na napadnutie tejto súčiastky. Hacknúť čip však nie je až také jednoduché, no bezpečnostní analytici z CheckPointu objavili 400 zraniteľných častí kódu na procesoroch značky Qualcomm.

Čipsety Qualcomm Snapdragon bežia až na 40 % všetkých smartfónov. Aby dokázali moderné zariadenia vykonávať všetky komplikované operácie, ktoré od nich vyžadujeme, ich čipy musia obsahovať aj digitálny signálny procesor (DSP).

Vďaka nemu vieme využívať funkcie rýchleho nabíjania, rozšírenej reality či natáčania videa vo vysokom rozlíšení. Práve táto súčiastka má byť podľa analytikov „Achilovou pätou“ všetkých zariadení, ktoré v sebe skrývajú Snapdragon procesor.

Qualcomm

Ako píše Gizmodo, všetko, čo by útočníkovi stačilo, je „presvedčiť“ používateľa, aby si do smartfónu nainštaloval ním upravenú škodlivú aplikáciu. Ak už sa však raz útočník dostane na úroveň samotného procesora, pravdepodobne mu prístup do svojho zariadenia už nikdy nezamedzíš.

Hrozieb je v tomto prípade hneď niekoľko, útočník môže prehľadávať dáta v telefóne, vykonávať hovory, získavať údaje o polohe, alebo dokáže dáta zo smartfónu zmazať, zašifrovať či celé zariadenie kompletne znefunkčniť.

Zdroj: CheckPoint, Gizmodo

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú