Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Apple spravil vlani kontroverzný krok, keď z balenia iPhonov 12 začal odoberať aj základné príslušenstvo a ponechal v ňom len nabíjací kábel z USB-C na Lightning. V balení tak okrem nabíjačky chýbajú aj káblové slúchadlá EarPods. V EÚ ale existuje jediná výnimka, kde kvôli zákonu musí Apple predávať svoje iPhony stále aj so slúchadlami. Samotný obsah balenia iPhonu ale nezmenil, informuje MacRumors.

Spomenutou výnimkou medzi členskými štátmi EÚ je Francúzsko, kde tamojší zákon o ochrane proti radiácii vyžaduje od výrobcov smartfónov pridať do balenia aj slúchadlá. A teda rovnako ako vlani, aj tento rok musel Apple túto podmienku splniť a zákazníkom poskytnúť spolu s novými iPhonmi 13 aj EarPody.

Toto príslušenstvo však pridal do samostatného balenia, do ktorého následne vložil krabičku s iPhonom. Kvôli tomu tak musí v krajine Apple dodať zákazníkovi nie jednu, ale dve spojené krabičky, len aby splnil tamojší zákon. Za jeho porušenie by totiž hrozila pokuta 75 000 € za každý smartfón bez slúchadiel.

Je ale nanajvýš otázne, či zákazníci tieto káblové slúchadlá aj využijú a aký ekologický dopad má tento francúzsky zákon. Apple svoje rozhodnutie odstrániť z balenia nabíjací adaptér a slúchadlá totiž bránil práve tvrdeniami o znižovaní uhlíkovej stopy a o ekológii.

Vynútené rozdávanie starých káblových slúchadiel v samostatnej krabičke vo Francúzsku k tomuto cieľu teda zrejme príliš nepomáha. Slúchadlá EarPods sa pritom stále dajú kúpiť ako samostatné príslušenstvo pre iPhony za 19 €.

Zdroj: MacRumors

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú