Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Európske vlády a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov sa vo štvrtok zaviazali poskytnúť mimoriadne finančné prostriedky vo výške stámiliónov eur na spoločné úsilie zamerané na zabezpečenie rýchlej dostupnosti prípadných vakcín proti koronavírusu pre obyvateľov menej vyspelých štátov.

Peniaze poputujú na vývoj a distribúciu vakcín v rámci programu ACT-Accelerator koordinovaného Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Zatiaľ žiadna z experimentálnych vakcín proti COVID-19, ktoré testujú, nedokončila pokročilé testovanie potrebné na preukázanie bezpečnosti a účinnosti. Nasledujúce týždne by však mohli v tomto smere priniesť nové informácie.

Francúzsko a Európska komisia prisľúbili poskytnúť po 100 miliónoch eur, Španielsko sa zaviazalo prispieť ďalšími 50 miliónmi a nadácia manželov Gatesovcov zhruba 59 miliónmi eur. S pomocou súhlasili aj Nemecko a ďalšie európske vlády.

„Ak ľudia v krajinách s nízkym a priemerným príjmom prídu o možnosť dostať sa k vakcíne, vírus sa bude šíriť ďalej a ekonomické oživenie sa bude naďalej oneskorovať,“ uviedol na fóre v Paríži generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Eritrejčan kritizoval postup niektorých bohatých štátov, ktoré si objednávajú omnoho viac vakcín ako majú počet obyvateľov. „Musíme povedať ‚nie‘ očkovaciemu nacionalizmu a ‚áno‘ celému nášmu ľudstvu,“ dodal. Napríklad, Veľká Británia s populáciou asi 67 miliónov ľudí si objednala 350 miliónov dávok vakcín, z ktorých iba niektoré budú vyžadovať zaočkovanie dvomi dávkami.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú