Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nemecko v súčasnosti nedokáže vybudovať mobilnú sieť 5G bez technológií od čínskej firmy Huawei. Vyhlásil to v sobotu nemecký minister vnútra Horst Seehofer. Bezdrôtoví telekomunikační operátori často uprednostňujú spoločnosť Huawei vzhľadom na jej povesť dodávateľa lacných, spoľahlivých zariadení.

Predstavitelia USA však svojich spojencov upozorňujú, že táto firma môže byť použitá na uľahčenie špionáže zo strany čínskych komunistických lídrov. Huawei takéto obvinenia popiera. „Som proti tomu, aby sme z trhu vylúčili produkt len preto, že existuje možnosť, že niečo by sa mohlo stať,“ povedal Seehofer. Ako dodal, Nemecko sa musí chrániť pred špionážou. Bez dodávok od čínskej firmy sa ale vybudovanie siete piatej generácie môže oneskoriť o päť až desať rokov.

Flickr/Christoph Scholz

Neviem si predstaviť, že v krátkodobom horizonte dokážeme v Nemecku vystavať sieť 5G bez účasti Huawei,“ povedal Seehofer pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Viaceré krajiny už pod tlakom Washingtonu spoluprácu s Huaweiom zastavili. V Nemecku ale zostáva v súťaži o kontrakt na vybudovanie siete 5G. Podľa vlády v Berlíne musia záujemcovia splniť prísne bezpečnostné štandardy, čo by nakoniec mohlo viesť k vylúčeniu čínskej firmy.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú