Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Poslanci Európskeho parlamentu v utorok odhlasovali zníženie emisií v členských štátoch Európskej únie (EÚ) o 40 %. Ako europarlament uviedol v tlačovej správe, novým nariadením o spoločnom úsilí sa znižuje maximálna povolená úroveň emisií skleníkových plynov v členských štátoch z dopravy, budov a poľnohospodárstva.

Pre každý členský štát budú platiť rôzne ciele zníženia emisií, a to na základe HDP na obyvateľa a nákladovej efektívnosti. Možnosti obchodovania, vypožičiavania a úspor emisií budú obmedzené. EÚ si od tohto kroku sľubuje väčšiu transparentnosť.

„Revidovaný zákon posilnil cieľ zníženia emisií skleníkových plynov do roku 2030 v EÚ z 30 % na 40 % v porovnaní s úrovňami z roku 2005. Po prvý raz musia emisie skleníkových plynov znížiť všetky krajiny EÚ, pričom ciele sa pohybujú v rozmedzí od 10 do 50 %. Ciele do roku 2030 pre každý členský štát sú založené na HDP na obyvateľa a nákladovej efektívnosti. Členské štáty budú tiež musieť každý rok zabezpečiť, že neprekročia ročné emisné kvóty, ktoré im boli pridelené,“ uvádza sa v správe.

Spravodajkyňa Jessica Polfjärd tvrdí, že uvedený právny predpis je významným krokom pre dosiahnutie cieľov EÚ v oblasti klímy. „Nové pravidlá pre znižovanie emisií v jednotlivých krajinách zaistia príspevok všetkých členských štátov a odstránia existujúce medzery. To nám umožňuje vyslať jasný signál, že EÚ to s presadzovaním konkurencieschopného a efektívneho klimatického programu na celosvetovej úrovni myslí vážne,“ poznamenala.

Text nariadenia musí teraz ešte formálne schváliť Rada. Do platnosti vstúpi 20 dní po jeho uverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú