Európska komisia nemusí v budúcom roku predĺžiť kontrakty na vakcíny proti koronavírusu so spoločnosťami AstraZeneca a Johnson & Johnson (J&J). Informoval o tom britský The Telegraph s odvolaním sa na taliansky denník La Stampa, ktorý citoval zdroj z tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

„Európska komisia po dohode s vedúcimi predstaviteľmi mnohých krajín EÚ rozhodla, že zmluvy so spoločnosťami, ktoré vyrábajú vakcíny na báze vírusového vektora, platné pre aktuálny rok, nebudú po uplynutí ich platnosti predĺžené,“ uviedlo periodikum z Apeninského polostrova. Taktiež dodalo, že Brusel by sa radšej zameral na také vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ktoré využívajú technológiu mRNA, ako sú Pfizer/BioNTech a Moderna.

Tieto správy prichádzajú v čase, ako Európska únia oznámila plány na predĺženie kontraktu na vakcíny so spomenutým konzorciom Pfizer/BioNTech. Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu oznámila, že s konzorciom začínajú rokovania o nákupe 1,8 miliardy dávok jeho vakcíny do roku 2023.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú