Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) informovala, že v piatok ukončila prvé letové testy lietadiel Boeing 737 Max. Tie po celom svete uzemnili po tom, ako dve smrteľné nehody odhalili konštrukčné chyby.

Ako uviedla EASA, testovacie lety sa z dôvodu cestovných obmedzení spôsobených pandémiou koronavírusu uskutočnili v kanadskom Vancouveri. Podľa uvedenej organizácie predstavujú „ďalší krok“ pri návrate týchto strojov do plnej prevádzky.

EASA teraz analyzuje údaje a ďalšie informácie zhromaždené počas letov. Neskôr ich odovzdá spoločnej rade pre hodnotenie operácií EASA, tá začne s hodnotením na budúci týždeň v Londýne. EASA pri testoch spolupracuje s Americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý už v júni začal vlastné testovacie lety.

Lietadlá Boeing 737 Max začali používať v roku 2017. V prevádzke ich bolo takmer 400. Po leteckých nešťastiach predvlani v Indonézii a minulý rok v Etiópii ich však museli prestať používať. Vyšetrovatelia poukázali na automatizovaný systém letovej kontroly (MCAS), ktorý na základe chybných údajov zo senzorov tlačil predný koniec lietadiel smerom nadol.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú