Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Európska únia údajne zvažuje vytvorenie fondu v hodnote 100 mld. eur, ktorý by mal podporiť sľubné európske technologické firmy a odvrátiť konkurenciu väčších čínskych a amerických rivalov, ako sú Amazon a Alibaba. Takzvaný Európsky fond budúcnosti by podľa návrhu úradníkov v Bruseli investoval do sektorov, ktoré zaostali za globálnymi konkurentmi. Informoval o tom portál Sky s odvolaním sa na správy periodík Politico a Financial Times.

Iniciatíva je súčasťou návrhov pre novú predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyen, ktorá sa funkcie ujme 1. novembra. Prioritou fondu má byť kupovanie podielov v „korporáciách v strategicky dôležitých sektoroch so sídlom v EÚ„. „Súkromní konkurenti mimo EÚ s bezprecedentnými finančnými prostriedkami majú potenciál zlikvidovať existujúci inovačný vývoj a pozíciu priemyslu EÚ v určitých sektoroch,“ uvádza plán na vytvorenie fondu.

Plán ráta s tým, že financie pre fond v hodnote 100 mld. eur by mohli pochádzať z rozpočtov krajín EÚ. Nová Európska komisia bude podľa Ursuly von der Leyen „investovať do inovácií a výskumu, pretvárať našu ekonomiku a modernizovať našu priemyselnú politiku“. Jej hovorca pre Politico však povedal, že „nikto v tíme novozvolenej šéfky EK nepočul o záhadnom Európskom fonde budúcnosti“.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú