Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) Věra Jourová vyzvala technologické firmy, aby každý mesiac podávali detailné správy o krokoch, ktoré vykonávajú v rámci boja proti šíreniu dezinformácií o koronavíruse.

Firmy ako Google a Facebook upozornila, aby sa v boji proti falošných správam viac snažili, a to najmä v rámci krajín ako sú Čína a Rusko. Zároveň pochválila Twitter za označenie niektorých príspevkov amerického prezidenta Donalda Trumpa značkou s varovaním o ich pravdivosti.

Komisia tvrdí, že „niektorí zahraniční hráči a tretie krajiny, a to najmä Rusko a Čína, sa zapojili do cielených operácií a dezinformačných kampaní v Európe, u jej susedov a po celom svete“. Predstaviteľka EÚ tiež ocenila firmy, ktoré sa prihlásili k dobrovoľnému kódexu postupov s cieľom zastaviť šírenie dezinformácií súvisiacich s vírusom. Novinárom však povedala, že je to len prvý krok a „ešte je čo zlepšovať“.

Musia ponúknuť viac dôkazov o tom, že prijaté opatrenia fungujú správne. Musia tiež verejnosti umožniť nezávisle identifikovať nové hrozby. Jourová tiež vyhlásila, že EÚ nebude samostatne regulovať šírenie dezinformácií. „Nechcem tu vytvárať ministerstvo pravdy,“ povedala. Facebook, Twitter či Google už potvrdili, že spolupracujú s EÚ na kontrole šírenia falošných správ.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú