Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V správe sú materiály TASR. 

Život bez navigačných systémov GPS si dnes už nevieme predstaviť. Používame ich v našich mobiloch či autách na každodenné dochádzanie do práce, no v širšom pohľade sa bez nich nezaobíde ani bezpečnosť a efektivita leteckej či lodnej prevádzky, prípadne poľnohospodárstvo.

Bohužiaľ, navigačné systémy ako GPS, európsky Galileo alebo ruský Glonass využíva aj vojenská technika či rakety používané v aktuálnom konflikte na ukrajine.

Platí pritom, že bežne predávané zariadenia, napríklad mobily, dnes dokážu prijímať signály ako z GPS, tak aj z ostatných systémov zároveň, čo zvyšuje ich presnosť. Komunikácie je pritom vždy jednosmerná, čo znamená, že prostredníctvom mobilu a satelitov s GPS ťa nikto sledovať nemôže – ak na to nevyužíva iné kanály. Je však možné údaje zozbierané polohovými systémami posielať tretím stranám inak, napríklad cez internet.

Budú ešte presnejšie, vznikne ďalší systém

Po systémoch Galileo a Copernicus zavedie Európska únia svoju tretiu strategickú satelitnú konšteláciu s názvom IRIS² (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite – Infraštruktúra pre odolnosť, prepojenie a bezpečnosť cez satelit), informuje TASR.

Politickú dohodu o právnom základe pre výstavbu tejto novej infraštruktúry, ktorú dosiahli Európsky parlament, Rada EÚ a Európska komisia, teraz musia Európsky parlament a Rada ešte oficiálne schváliť.

Európska únia by mala vyčleniť na tento projekt 2,4 miliardy eur. Popri tejto sume sa ešte očakávajú peniaze od Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a tiež od súkromných investorov.

Bude práve pre armádu

Podľa eurokomisára pre vnútorný trh Thierryho Bretona tento projekt posilní postavenie Európskej únie ako „skutočnej vesmírnej veľmoci“. Zdôraznil dôležitosť IRIS² v „čoraz konkurenčnejšom geostrategickom prostredí“, pričom Európska únia musí podľa neho aj vo vesmíre hľadieť na svoje záujmy.

Ako pokračoval, IRIS² sa bude zameriavať na služby pre vlády a ozbrojené zložky, takže si bude vyžadovať prísne bezpečnostné protokoly.

„Satelitné pripojenie z nízkej obežnej dráhy Zeme zároveň umožní Európe poskytovať ultrabezpečnú konektivitu ozbrojeným silám,“ uviedla v tejto súvislosti vo svojom vyhlásení Európska komisia.

SpaceX/YouTube

Dodala, že tento bezpečný komunikačný systém umožní Únii zachovať si nezávislosť od tretích krajín. Za účelom bezpečného šifrovania doň bude integrovaná európska kvantová komunikačná infraštruktúra EuroQCI.

IRIS² bude pokrývať celú Európu vrátane oblastí, kde teraz nie je dostupný širokopásmový internet, a tiež celú Afriku. Sieť IRIS² bude schopná pracovať v súčinnosti s existujúcimi konšteláciami Galileo a Copernicus, aby sa predišlo zahusťovaniu orbitálneho priestoru satelitmi, dodal Breton.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú