V tomto texte boli použité materiály TASR.

Obnoviteľné zdroje energie zaznamenali vlani výrazný nárast, keď ich využívanie vzrástlo o 13% oproti predchádzajúcemu roku. Tento trend bol primárne ťahaný rozšírením veternej a solárnej energie, ako uvádza KPMG Slovensko. Napriek tomu globálna spotreba energie dosiahla nový rekord s dvojpercentným medziročným nárastom.

Čína sa ukázala ako líder v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, zodpovedajúci za viac ako polovicu globálneho prírastku energie z týchto zdrojov. Prekonala dokonca Európu v pomere energie na obyvateľa. Na druhej strane, India zaznamenala 8 % nárast spotreby fosílnych palív, čo predstavovalo takmer celý globálny nárast dopytu po týchto zdrojoch.

Napriek významnému pokroku v oblasti obnoviteľných zdrojov, fosílne palivá si udržali dominantné postavenie s približne 80% podielom na celkovej spotrebe energie. Ich využitie vzrástlo o 1,5 % v porovnaní s predošlým rokom. V dôsledku zvýšeného dopytu po energii emisie z energetického sektora prvýkrát prekročili hranicu 40 gigaton oxidu uhličitého.

V Európe nastal historický míľnik – podiel fosílnych palív na celkovej spotrebe energie prvýkrát od priemyselnej revolúcie klesol pod 70%. Podobný trend zaznamenali aj USA, kde fosílne palivá tvorili 80 % celkovej spotrebovanej primárnej energie. Rozvíjajúce sa ekonomiky, s výnimkou Číny, však stále čelia výzvam pri znižovaní závislosti na fosílnych palivách.

Európske krajiny podľa spoločnosti pokračovali v znižovaní závislosti od ruského plynu. Po 13 % poklese v roku 2022 nasledoval ďalší 7 % pokles v minulom roku. Podiel ruského plynu na celkovom dovoze do Európy sa výrazne znížil z 45 % v roku 2021 na 15 % v minulom roku, čo svedčí o významnom posune v energetickej politike kontinentu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú