V tomto texte boli použité materiály TASR.

Elektrifikácia dopravy je neodvratnou realitou, a to nielen v oblasti osobných vozidiel, ale čoraz častejšie aj v nákladnej doprave. Podľa najnovšej štúdie audítorskej spoločnosti PwC sa elektrické nákladné vozidlá stanú bežným javom na nemeckých cestách už do roku 2040. Tieto vozidlá postupne nahradia tie dieselové, ktoré doteraz dominovali trhu.

Na nadchádzajúcom veľtrhu IAA Transportation v Hannoveri, ktorý začína už v pondelok 16. septembra, bude predstavená štúdia PwC, ktorá predpovedá obrovský nárast počtu elektrických nákladných vozidiel.

Analýza naznačuje, že do roku 2030 bude viac ako 20 % nákladných áut a autobusov poháňaných batériami, pričom do roku 2040 by toto číslo mohlo dosiahnuť až 90 %. Celosvetový predaj týchto vozidiel by mal dosiahnuť 600 000 kusov do roku 2030 a do roku 2040 až 2,7 milióna ročne.

„Sektor dopravy prechádza významnou transformáciou, ktorú poháňajú nové platformy elektrických vozidiel a prísnejšie predpisy o emisiách oxidu uhličitého (CO2) od roku 2030,“ uviedol Jörn Neuhausen, odborník PwC na stratégiu a automobilový priemysel.

Technologický pokrok bude kľúčovým faktorom, ktorý umožní takýto rozmach elektrických nákladných vozidiel. PwC očakáva, že do roku 2030 sa dojazd týchto vozidiel zvýši o 50 %, čo znamená, že ich maximálny dojazd bude až 900 kilometrov. Okrem toho sa zrýchli aj nabíjanie – rýchlosti nabíjania sa majú zvýšiť trojnásobne. Významným prvkom bude aj zníženie nákladov na elektrické pohony, ktoré by mali podľa odhadov klesnúť o 10 %.

Tento pokrok by mal umožniť široké využitie elektrických nákladných áut aj v diaľkovej doprave, pričom sa očakáva, že z hľadiska celkových nákladov budú tieto vozidlá dokonca lacnejšie ako dieselové.

Napriek optimistickým predpovediam však výskumníci upozorňujú na jeden zásadný problém – nedostatočnú nabíjaciu infraštruktúru. PwC vypočítala, že Európa bude potrebovať verejné investície vo výške 6,1 miliardy eur na vybudovanie 720 nabíjacích parkov do roku 2035. Zároveň budú musieť firmy investovať 28,6 miliardy eur na vybudovanie ďalších 28 500 nabíjacích bodov.

Nemecko, ako jeden z lídrov v oblasti automobilového priemyslu, má v tejto oblasti veľké ambície, no ich naplnenie si vyžaduje úzku spoluprácu medzi súkromným a verejným sektorom.

Veľtrh IAA Transportation bude dôležitou platformou pre prezentáciu najnovších technológií v oblasti elektrických a vodíkových pohonov. Na podujatí sa zúčastní až 1650 vystavovateľov zo 41 krajín. Medzi najväčších hráčov patria značky ako Daimler Truck, Scania a Volvo Trucks, ktoré tu predstavia svoje najnovšie modely elektrických nákladných vozidiel.

Budúcnosť nákladnej dopravy tak jasne smeruje k zelenším technológiám a znižovaniu emisií. Pre vodičov, prepravcov aj spoločnosti to bude znamenať výrazné zmeny, no na konci tejto cesty je udržateľná a efektívna doprava, ktorá nezaťažuje planétu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú