Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Elektrické bicykle by mohli zohrať v čase pandémie koronavírusu významnú rolu pri návrate zamestnancov do práce, tvrdí to nová britská štúdia. Ak by podľa nej Británia zaviedla tieto dopravné prostriedky do takej miery ako iné európske krajiny, znížili by sa emisie oxidu uhličitého, zlepšila by sa mobilita a znížilo preťaženie. O štúdiu sa postaralo Centrum pre výskum energetických riešení (CREDS) v Oxforde.

Odborníci uviedli, že napríklad v Dánsku už desaťročia podporujú využívanie bicyklov, pričom tam už vybudovali cesty pre elektrobicykle spájajúce mestá s dedinami. Štúdia prichádza v čase, keď sa vláda snaží prísť na to, ako by sa ľudia mohli vrátiť do práce bez ohrozenia zdravia a zvyšovania úrovne uhlíkových emisií. Tvrdia, že e-bicykle by boli efektívne najmä v ekonomicky znevýhodnených oblastiach.

Kritici by však mohli tvrdiť, že vybudovanie ciest pre bicykle by bolo drahé a niekde aj nerealizovateľné. Problémy by nastali aj s krádežami. Niektorí si myslia, že Británia je na pokraji revolúcie súvisiacej s dopravou v mestách. Vláda v súčasnosti konzultuje s verejnosťou používanie elektronických skútrov v uliciach. Mnohé organizácie zastupujúce chodcov aj motoristov sa však obávajú o bezpečnosť na chodníkoch i cestách.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú