Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Splnenie cieľov pokrytia Slovenska rýchlym internetovým spojením si vyžaduje verejné investície vo výške 80 miliónov eur. Informoval o tom prostredníctvom sociálnych sietí Útvar hodnoty za peniaze pri ministerstve financií s tým, že doterajšie odhady o potrebe investovať na splnenie cieľov Európskej únie v nasledujúcich rokoch až stovky miliónov eur štátnych peňazí sú prehnané.

Podľa útvaru nezohľadňujú všetky dostupné technológie, ani regulačné nástroje na zníženie nákladov. Navyše počítajú s investíciami z verejných zdrojov aj tam, kde to nebude potrebné. Odhady analytikov hovoria o tom, že celková dĺžka siete na pripojenie obcí je približne 6500 kilometrov.

Útvar hodnoty za peniaze odporúča, aby štát dotoval dotiahnutie optických káblov na úroveň obcí a najvhodnejšiu alternatívu na pripojenie domácnosti nechal na ich rozhodnutie a trh. Vzdialené a menej husto osídlené lokality môžu byť pokryté bezdrôtovým pripojením s rýchlosťou viac ako 100 Mbit/s.

Základom efektívneho rozširovania pokrytia je podľa analytikov útvaru nenahrádzať súkromných operátorov štátnymi investíciami. Je potrebné už na začiatku zohľadniť všetky technológie a spôsoby financovania, dlhodobé plány operátorov a dopyt po nových službách.

Ako upozorňuje útvar, inak hrozí riziko, že štát bude dotovať siete, ktoré by aj bez podpory pokryli súkromní operátori. Ako zdôrazňuje útvar, ušetrené prostriedky môžu byť použité na dotácie pre domácnosti v oblastiach zlyhania trhu, ktoré súkromní operátori pre vysoké náklady nepripoja.

V záujme zatraktívnenia súkromných investícií do pripojenia rýchlym internetom odporúčajú analytici zjednodušiť a zrýchliť administratívne procesy, vytvoriť jedno informačné miesto o fyzickej infraštruktúre a rozšíriť práva na prístup k existujúcej infraštruktúre a jej zdieľanie. Okrem toho by mal štát pri mapovaní potenciálnych miest zlyhania trhu sledovať dlhodobé plány operátorov a neustále analyzovať možnosť vedenia optických káblov vzduchom.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú