Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Termín zavedenia eFaktúr – povinného online zasielania údajov z faktúr Finančnej správe (FS) SR – zatiaľ nie je jasný, nakoľko sa doteraz nezačal legislatívny proces na schválenie príslušného zákona. Ten sa spustí, až keď sa vydiskutujú pripomienky. V súčasnosti FS rokuje najmä s podnikateľskými zväzmi, aby vyvrátila ich obavy. Povedal to pre TASR prezident FS Jiří Žežulka.

„Podnikateľskej verejnosti sme sľúbili, že bude mať minimálne dvanásť mesiacov na to, aby sa na takýto veľký zásah do podnikania pripravila. Keď sa pozrieme, aký máme dnes dátum a na to, že sa legislatívny proces ešte nezačal, tak sa nám termíny spustenia určite trochu posunú,“ povedal Žežulka.

Zástupcov firiem chce FS presvedčiť, že nejde o opatrenie iba pre štát, ale aj pre samotných podnikateľov. Finančná správa by vďaka eFaktúre bola napríklad schopná malým živnostníkom predvyplniť daňové priznanie, či už k dani z príjmov alebo dani z pridanej hodnoty (DPH).

„Sme dohodnutí, že v rokovaniach budeme pokračovať a do legislatívneho procesu pôjdeme až v okamihu, keď budeme mať vydiskutované pripomienky,“ uviedol Žežulka s tým, že za prípravu legislatívy je ale zodpovedné Ministerstvo financií SR.

Plány na zavedenie eFaktúry oznámil Žežulka už pri svojom nástupe do funkcie koncom roka 2020. Rezort financií spustil k tomuto projektu ešte vo februári tohto roka konzultácie, no napriek tomu, že zasielanie údajov z faktúr pri ich vystavení FS už funguje napríklad v Maďarsku, ale aj v ďalších krajinách, narazil na silný odpor podnikateľov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú