Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Falošné politické správy zdieľané na sociálnej sieti Facebook sú pred nadchádzajúcimi americkými prezidentskými voľbami v roku 2020 na vzostupe. Tvrdí to nezisková organizácia Avaaz, ktorá monitoruje šírenie dezinformácií. Aj napriek opatreniam, ktoré Facebook zaviedol pred voľbami v roku 2016, sa stále šíria virálne dezinformácie, oznámila v stredu skupina.

Výskumníci sledovali sto najčastejšie zdieľaných falošných správ v období od 1. januára do 1. októbra 2019. Všetky správy, ktoré sledovali, faktograficky overili a odhalili partneri Facebooku pri overovaní informácií vrátane tlačovej agentúry The Associated Press.

Skupina zistila, že dokopy boli falošné správy zverejnené viac ako 2,3 miliónkrát. Podľa odhadov mali 158,9 milióna zhliadnutí a 8,9 miliónov lajkov, komentárov a zdieľaní. Falošné správy sa zameriavali na obe veľké politické strany, podľa Avaazu však väčšina z nich bola proti demokratom a liberálom. Väčšina zdrojov falošných správ boli individuálni používatelia alebo neoficiálne politické stránky.

Avaaz vo svojej správe uvádza, že medzi falošnými správami, ktoré sa šírili aj napriek odhaleniu, boli napríklad tvrdenia, že starý otec prezidenta Donalda Trumpa bol údajne kupliar a daňový podvodník a že jeho otec bol členom Ku Klux Klanu. Táto správa mala podľa odhadov 29 miliónov zhliadnutí.

Ďalšou falošnou správou bolo napríklad to, že demokratická kongresmanka Ilhan Omar navštevovala výcvikový tábor al-Kájdy, čo podľa odhadov zaznamenalo 770-tisíc videní. Zistenia Avaazu sú podľa organizácie „vrcholom ľadovca dezinformácií“ pred voľbami v roku 2020.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú