Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V Hongkongu končí s činnosťou ďalšie prodemokratické médium. Spravodajská webstránka Citizen News v nedeľu oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu so slobodou tlače v tomto čínskom poloautonómnom meste prestane od utorka 4. januára aktualizovať svoju webstránku a potom ju vypne. Stalo sa tak niekoľko dní po tom, čo polícia vykonala raziu a zatkla sedem ľudí v súvislosti s ďalším prodemokratickým médiom.

„Všetci toto miesto veľmi milujeme. Bohužiaľ, to čo bolo pred nami neboli len lejaky a vietor, ale hurikány a cunami,“ napísali Citizen News na sociálnej sieti Facebook. „Nikdy sme nezabudli na náš pôvodný zámer. Žiaľ, už sa nemôžeme snažiť premeniť naše presvedčenia na realitu bez strachu pre veľké zmeny v spoločnosti za posledné dva roky a zhoršujúce sa mediálne prostredie,“ uvádza sa tiež v ich vyhlásení.

Citizen News je tretie spravodajské médium, ktoré v Hongkongu v ostatných mesiacoch ukončilo svoju činnosť. V lete tak spravili noviny Apple Daily a koncom decembra Stand News. Druhého spomenutého sa týkala zmienená razia a zatknutia za údajné sprisahanie s cieľom vydať protištátny materiál. Dvoch bývalých šéfredaktorov, ktorých zatkli, úrady neskôr formálne obvinili z protištátnej činnosti.

Od prijatia zákona o národnej bezpečnosti hongkonské úrady podnikajú kroky na potlačenie disentu, čo sa dotklo aj nezávislých médií. Hongkong tiež zmenil volebný zákon, v dôsledku čoho sa v decembrových voľbách opozícia nedostala do legislatívnej rady. V meste tiež odstránili monumenty pripomínajúce masaker na Námestí nebeského pokoja v Pekingu z roku 1989.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú