Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americká letecká spoločnosť United Airlines sa pridala ku konkurenčným aerolíniám a odložila návrat svojich lietadiel 737 MAX do prevádzky na neskoršie obdobie. Pôvodne plánovala vrátiť stroje do prevádzky začiatkom januára, teraz tento termín posunula o dva mesiace.

Aerolínie uviedli, že s návratom lietadiel 737 MAX do prevádzky nepočítajú skôr ako 4. marca. Urobili tak krátko po tom, ako odklad návratu svojich strojov do prevádzky oznámili Southwest Airlines a American Airlines.

Marcový termín znamená, že stroje 737 MAX budú uzemnené prakticky celý rok, keďže ich stiahnutie z oblohy nasledovalo po druhej havárii lietadla tohto typu, ku ktorej došlo 10. marca v Etiópii.

Boeing začiatkom tohto týždňa uviedol, že americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) by úpravy stabilizačného systému, ktorý je považovaný za príčinu pádu lietadiel, mohol schváliť v decembri. Následne niekedy v januári by mohol odsúhlasiť aj zmeny v zaškoľovaní pilotov na nový systém. Veľké aerolínie budú potom potrebovať minimálne mesiac od súhlasu FAA na inštaláciu nového systému a dokončenie preškoľovania pilotov.

Nový termín v United Airlines na vrátenie lietadiel 737 MAX do prevádzky, ktorý sa môže opäť zmeniť v závislosti od krokov FAA, bude znamenať ďalšie rušenie letov. V období od novembra do prvých dní marca bude pre uzemnenie strojov zrušených viac než 8500 letov.

Ďalšie dve spoločnosti s lietadlami 737 MAX vo svojej flotile, American Airlines a Southwest Airlines, minulý týždeň oznámili, že s návratom 737 MAX do prevádzky počítajú 5. marca, respektíve 6. marca. Najväčšie problémy v dôsledku uzemnenia lietadiel má Southwest Airlines, ktorá má vo flotile najviac týchto strojov, celkovo 34. American Airlines vlastní 24 lietadiel typu 737 MAX.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú