Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Platnosť digitálnych COVID preukazov EÚ, takzvaných covidpasov, sa predĺži o jeden rok. Vo štvrtok to schválili poslanci Európskeho parlamentu. Súčasné pravidlá, ktorých platnosť sa mala skončiť budúci týždeň, budú platiť do 30. júna 2023. Informuje o tom spravodajca TASR.

Europoslanci podporili dohodu dosiahnutú 13. júna s vyjednávačmi Rady EÚ (členských štátov), ktorej cieľom je zabrániť obmedzeniam voľného pohybu v EÚ v prípade nových variantov koronavírusu alebo iných hrozieb súvisiacich s pandémiou. Členské štáty by nemali obmedzovať voľný pohyb držiteľov covidpasov neprimeraným alebo diskriminačným spôsobom.

Európska komisia posúdi vplyv covidpasov na voľný pohyb osôb a základné práva do konca roka 2022. Môže navrhnúť ich zrušenie, ak to situácia v oblasti verejného zdravia umožní, a to na základe najnovších vedeckých odporúčaní Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a výboru pre zdravotnú bezpečnosť.

Predĺženie platnosti covidpasov musí ešte formálne schváliť aj Rada ministrov EÚ. Nariadenie nadobudne účinnosť v deň jeho zverejnenia v Úradnom vestníku EÚ.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú