Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Opel zatvorí jeden zo svojich nemeckých závodov až do začiatku budúceho roka. Dôvodom je globálny nedostatok čipov, ktorý brzdí produkciu, uviedol hovorca nemeckej automobilky.
Automobilový priemysel sa podľa hovorcu nachádza „vo výnimočnej situácii pre pokračujúcu pandémiu a celosvetový nedostatok polovodičov“.

Opel zastaví výrobu v závode v Eisenachu od budúceho týždňa a opäť ju obnoví až na budúci rok „v takom rozsahu, ako nám umožní situácia v rámci dodávateľského reťazca“.

Prudko klesá aj výroba v Británii

Výroba áut v Británii sa v auguste pre nedostatok čipov prudko znížila. Produkcia v auguste medziročne padla o 27 %, uviedol britský zväz výrobcov a predajcov áut SMMT. Hlavným dôvodom bol podľa asociácie globálny nedostatok polovodičov, okrem toho mali na výrobu negatívny vplyv aj letné odstávky závodov. Augustový pokles bol druhým po sebe.

Produkcia pre domáci trh sa zvýšila o 3,3 % a produkcia pre zahraničný trh sa prepadla o 32,5 %. V auguste sa z Británie do zahraničia vyviezlo okolo 29.200 áut. Celkovo však zostáva tohtoročný vývoj pozitívny, keď produkcia za prvých 8 mesiacov stúpla o 13,8 % na 589.607 áut. Motorom bola výroba pre zahraničný trh, ktorá vyskočila o 83,2 %.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú